Therapie

Sessies (60 minuten) worden 1 x week aangeboden, houdt u daar rekening mee bij het starten van de therapie.

Er kan geen passend aanbod worden gedaan aan cliënten die in crisis zijn of waarbij sprake is van (acute) psychose, suïcidaliteit of verslaving. 

Er wordt gewerkt met reeksen van 15-20  sessies, waarbij per reeks de voortgang wordt geëvalueerd.

Zie verder de beschrijving van de Werkwijze

Bij start van behandeling, stemt u in met het No show beleid

Informatie over kosten en vergoedingen staat bij Tarieven

Therapievormen

In overleg met u zal een therapie aanbod worden gedaan.

Vaak is dit een (kortdurende) inzichtgevende psychotherapie met onderdelen van:

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie, of CGT, is een therapie die helpt om je gedachten en gevoelens beter te begrijpen en positiever te maken. Het draait allemaal om het herkennen van negatieve gedachten en patronen die je misschien hebt en het leren hoe je ze kunt uitdagen en veranderen. In plaats van vast te zitten in negatieve gedachten, gevoelens of gedragingen, helpt CGT je om dit om te buigen naar meer positieve of nuttige reacties. Dit kan helpen om met moeilijke situaties om te gaan en je gelukkiger te voelen.

CGT wordt vaak volgens protocol aangeboden, waarbij huiswerkopdrachten kunnen worden aangeboden.

Voor meer informatie:

 

EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een therapie die mensen helpt om traumatische ervaringen te verwerken. Tijdens EMDR vertelt de therapeut je om je te concentreren op een nare herinnering terwijl je tegelijkertijd afleidende stimuli ervaart, zoals oogbewegingen of geluiden. Dit helpt je hersenen om de herinnering op een minder intense manier op te slaan, waardoor de emotionele lading ervan afneemt. Het is als het herschrijven van een slechte herinnering, zodat het minder pijnlijk wordt en je er beter mee kunt omgaan.

De EMDR wordt aangeboden via de EMDR lichtbalk. Dit is prettiger en minder belastend.

Voor meer informatie:

https://www.youtube.com/watch?v=FubVAveULcU

Schematherapie

Schematherapie is een vorm van psychotherapie die zich richt op het begrijpen en veranderen van diepgewortelde patronen of schema's die invloed hebben op hoe we onszelf zien en hoe we met anderen omgaan. Deze schema's zijn vaak ontstaan ​​in onze kindertijd en kunnen negatieve overtuigingen over onszelf, anderen en de wereld om ons heen bevatten. Tijdens schematherapie werken we samen met een therapeut om deze schema's te identificeren en te begrijpen hoe ze ons leven beïnvloeden. Vervolgens leren we nieuwe manieren van denken, voelen en handelen die helpen om deze negatieve patronen te doorbreken en gezondere relaties met onszelf en anderen op te bouwen.

Voor meer informatie:

https://www.youtube.com/watch?v=qsf8KbcCvD4

https://www.schematherapie.nl/schematherapie

Systeemtherapie

Systeemtherapie richt zich op het begrijpen en verbeteren van problemen binnen relaties en interacties tussen mensen, zoals gezinnen, koppels of groepen. Door de dynamiek en communicatie binnen het systeem te verkennen en te veranderen, streeft systeemtherapie naar gezondere relaties en betere interacties. Het is als het aanpakken van puzzelstukjes binnen een groter geheel, met als doel een positieve verandering te bewerkstelligen.

Systeemtherapie wordt aangeboden als deel van een individuele behandeling. Bij voorkeur komen systeemleden mee naar de gesprekken.

Voor meer informatie:

Diagnostiek

Diagnostiek kan inzicht geven in patronen of klachten. Het maakt duidelijk welke therapie aansluit, of waarom eerdere therapie onvoldoende werkzaam was.

Diagnostiek wordt aangeboden als deel van een behandeltraject. Er is geen ruimte om cliënten enkel voor diagnostiek te zien.

Overig aanbod

Dit overig aanbod staat los van de praktijk. U heeft voor dit aanbod geen inschrijving bij de GGZ nodig. Wel wordt bij de intake en evaluaties samen met u bekeken of naast de therapie andere hulp past. 

 

Voor ondersteuning en advies bij praktische zaken (zoals geld, wonen, dagbesteding en sociale contacten) kunt u gratus terecht bij de Wijkteams van Buurts. Het aanbod staat hier: https://www.buurts.nl/hulpaanbod

Vaak bieden zij een inloopspreekuur. De locaties van de wijkteams staat hier: https://www.buurts.nl/wijkteams

 

Voor ervaringsdeskundig groepsaanbod of lotgenotencontact kunt u gratis terecht bij de Herstelacademie. De Herstelacademie kunt u bereiken via hun website (www.herstelacademie.org) of mailen administratie@herstelacademie.org

De bezoeklocatie is Leonardo Da Vinciplein 73 in Haarlem.